Google
 

luni, 13 august 2007

Taxa anuala pentru domeniul .ro

In momentul de fata romania este printre putinele tari din lume in care achizitionarea unui domeniu local se face printr-o singura plata, la activare, beneficiarul urmand a-l folosi "pe viata", adica fara a mai achita o alta taxa ulterioara. Un domeniu .ro costa acum intre 18 si 38 de euro, in functie de firma (registrar-ul) de la care se face achizitia.
Reteaua Nationala de Calculatoare (RNC), care se ocupa de administrarea tuturor domeniilor .ro, lucreaza la realizarea unui sistem prin care un domeniu romanesc sa poata fi administrat mult mai usor de catre detinatorul sau. Unul dintre motivele care se afla la baza implementarii noii solutii de administrare a domeniilor locale este reprezentat de faptul ca multe dintre ele sunt nefolosite sau datele utilizatorilor nu sunt actualizate la zi. De exemplu, sunt cateva mii de domenii care nu au fost folosite de cumparatori. In momentul in care sistemul va trece de faza de testare, va urma implementarea sa si o data cu aceasta se va produce si trecerea la plata anuala a domeniilor. Astfel utilizatorul este obligat sa plateasca o data la 12 luni daca doreste sa beneficieze in continuare de numele pentru site-ul web pe care-l detine. In alte tari unde este practicat acest sistem de tarifare, cu trei luni inainte de incheierea anului, utilizatorul primeste un e-mail prin care este instiintat ca in decurs de 90 de zile trebuie sa achite taxa pentru domeniu. In caz contrar, datele corespunzatoare acestuia se vor sterge, numele respectiv devenind "liber", adica putand fi achizitionat de oricine altcineva. Deoarece instiintarea despre data scadenta este trimisa prin e-mail, cumparatorul unui domeniu se straduieste sa-si mentina datele de contact la zi.
"Ca parteneri, RNC nu ne-a anuntat despre o taxa anuala pentru domeniile .ro. In urma unui e-mail trimis pe aceasta tema catre RNC, am fost instiintat ca trecerea la noul sistem ar putea fi realizata pana la sfarsitul acestui an", a declarat Claudiu Cadar, administrator la Claus Web.

Contactat de noi, Catalin Leanca, sef serviciu RNC-GRID, ne-a spus ca noile detalii nu au fost definitivate, insa spera ca noul sistem va trece la faza de utilizare in urmatoarele sase luni. El a mai precizat ca taxa anuala va fi la nivelul celor platite pentru alte domenii din cadrul Uniunii Europene, estimand o valoare de 10-15 euro/an pentru fiecare domeniu. "Va exista o perioada de gratie de 1-2 ani in care cei care au achizitionat un domeniu .ro inainte de introducerea noilor reglementari nu vor plati noua taxa", a mai spus Leanca.

Niciun comentariu: